Selecteer een pagina

SCHEVENINGEN – Tijdens de jaarlijkse Duindorp-braderie op 23 juni aanstaande zijn de deuren van de Prinses Julianakerk aan de Vlielandsestraat 1 te Scheveningen vanaf 10:00 uur geopend voor bezichtiging. Een historische tentoonstelling over Oud- Scheveningen zal in de kerk te bezichtigen zijn. Straatgezichten uit het verleden van Duindorp, het Eiland, de Geuzenwijk en het dorp, visserij en klederdrachten, kortom vele historische beelden van Scheveningen. In de Prinses Julianakerk is tevens een bijzondere tentoonstelling over het ‘Kerkelijk Erfgoed van Scheveningen.’ In deze expositie zal Evert de Niet eveneens allerlei foto’s tentoonstellen van de grote verscheidenheid van kerkgebouwen, predikanten, en ander kerkelijk leven op Scheveningen. Er is een unieke fotocollectie te zien van de bouw en de opening van de kerk in 1928 met beelden van Koningin Wilhelmina, Koningin-moeder Emma en Prinses Juliana. Alsmede foto’s herinrichting van de kerk uit de jaren 1970-1973. Ook diverse beelden van de Pnielkerk, Immanuelkerk, Oude Kerk, Nieuwe Kerk, Oude Bethelkerk, Prins Willemkerk, Nieuwe Badkapel, Ichtuskerk, Hennephofkerk, Thaborkerk , Eben Haëzerkerk , Lourdeskerk en St. Antonius Abt.
Tijdens de openstelling zal het orgel worden bespeeld door verschillende organisten uit de regio. Het orgel in de Pr. Julianakerk werd in 1973 gebouwd door de fa. Gebr. Reil uit Heerde als een zo getrouw mogelijke kopie van orgel van de Jacobikerk te Uithuizen, dat in 1701 is gebouwd door de bekende orgelbouwer Arp Schnitger. Het Reil orgel telt 26 registers, waarvan 23 sprekende stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal. Bijzonder is dat het orgel in de Prinses Julianakerk geen snijdend geluid geeft zoals bij sommige neo-barokke orgels, maar een heldere en zangrijke toon voortbrengt! Dit fraaie instrument – in prachtig met houtsnijwerk versierde kas – is daarom zeker het beluisteren waard! Tijdens deze dag zullen vooral de romantische orgel- en psalmbewerkingen een belangrijke plaats krijgen in de orgelbespeling.
Om 10:00 uur zal Bert den Hertog, hoofdorganist van de Scheveningse Oude Kerk de opening verzorgen. Om 10:30 uur verwelkomen we organist Kees Verhoek uit Zoetermeer en van 11:00 tot 11:30 uur neemt Ed van Aken, organist van de Haagse Elandstraatkerk plaats achter de klavieren van het Reil orgel.
De Haagse organist Joop Ligthart verzorgd van 11:30 tot 12:00 uur de orgelbespeling in Fransromantische stijl, terwijl Henk de Jong uit Roelofarendsveen en Jaap van Muijden uit Oude Wetering respectievelijk om 12:15 uur en 13:00 uur het orgel zullen bespelen.
Een groep muzikale jongeren uit de wijkgemeente rondom de Prinses Julianakerk vormt samen de PJK-band. Zij zullen om 13:45 een aantal aansprekende liederen zingen én spelen op piano en gitaar.
Om 14:15 uur zal de bekende Wateringse organist Jan van Westenbrugge het orgel bespelen. Van Westenbrugge viert dit jaar zijn 45 jarig jubileum als kerkorganist. De laatste in de serie orgelbespelingen is Aad van der Meer uit ‘s-Gravenzande, die om 15:00 uur achter de klavieren van het Reil orgel plaatsneemt.
Om 16:00 uur wordt het geheel afgesloten met een vesperdienst waarin de Scheveningse organist Danny Spaans het orgel zal bespelen. Gerrit Hoek bespeelt de cornet en muzikale medewerking wordt verder verleend door de zingende zeelui o.l.v. Wim Taal.
De toegang deze dag is gratis, dus kom gerust eens langs! De Prinses Julianakerk bevind zich op de hoek van de Vlielandsestraat en de Nieboerweg. Rondom de kerk is voldoende parkeergelegenheid. Voor meer informatie zie: www.prinsesjulianakerk.nl

Privacy Preference Center